Samolepiaci fotoalbum - moja skúsenosť

Už ako malé dieťa som milovala fotografie a rodinné albumy. Pamätám sa na šuplík u babky plný čiernobielych fotografií a rôznych tvárí. Prehrabávala som sa nimi a milovala tú vôňu spomienok. Aj na prázdninách u starkej som vždy otvárala skrinku s albumami a vracala sa so starými rodičmi v čase. Svadobný album mojich rodičov som prelistovala toľkokrát...

Som dieťa 90-tych rokov. Jednou nohou ešte v starom nostalgickom čase, druhou v modernej rýchlej dobe plnej technických vymožeností a digitálnych súborov. Svoje spomienky som si držala v smartfónoch a len občas si ich zhmotnila.

No potom som sa stala mamou a vedela som, že svojmu dieťaťu chcem uchovať všetky tie krásne spomienky. Pri sťahovaní do nášho domu som našla dva nové nepoužité albumy. Také tie staručké, na rožky. Papierové hrubé strany a šušťavý papier medzi nimi. Ako svadobný album našich, ktorý som toľkokrát zobrala do rúk. Ešte som dieťa ani neplánovala a už som vedela, že tu raz uložím spomienky na jeho prvý rôčik.

Veľa rodičov zostane len pri tom jednom roku. No u mňa sa znovu objavila láska k fotografiám, k večerom stráveným listovaním v albumoch a vracaním sa v spomienkach. Vedela som, že budem potrebovať ďalšie albumy. Že kým budem môcť, uchovám takto každý jeden rok.

Pamätám si, ako mi raz kamarátka povedala, že svojmu synovi ešte pred narodením kúpila samolepiaci fotoalbum od Baky. Hneď som si ich pozerala, ale nedržala som ich v ruke a hovorila som si, či za to stoja. No prišla svadba mojej kamarátky, ktorá miluje fotografie rovnako ako ja. Nenapadol mi vhodnejší darček, než tento fotoalbum. Prvý kontakt s ním bol skvelý. Kvalitne prepracovaný, zaujímavý, veľký a priestranný. A potom prišla otázka na mňa, čo by som si želala pod stromček. „Nu,mám jeden taký sen... fotoalbum od Baky.“ Ježiško ho priniesol. So zajacom, lebo ich milujem. Potom som si sadla k výberu fotiek, dala ich vytlačiť, z obľúbených eshopov som nakúpila drobné nálepky, washi pásky a ozdobné papiere. V papiernictve zas farebné perá. A hneď na začiatku roka som sa pustila do tvorby fotoalbumu.

fotoalbum so zajacom

Ako fungujú samolepiace albumy?

Opatrne som odlepila priesvitnú fóliu. Pod ňou bola prázdna strana so štruktúrou a lepkavým povrchom. Skvelou správou je, že lepidlo nebudete potrebovať. Vôbec. Bude vám úplne zbytočné. Aj washi pásky budú plniť len ozdobnú funkciu. Lebo samolepiace fotoalbumy od Baky urobia všetku prácu samé. Nemusíte sa zdržovať žiadnymi lepidlami ani páskami. Stačí len priložiť fotku a je to. Na stranu sa zmestia 2-4, podľa toho, aký formát fotky ste si vytlačili. Ja som siahla po obľúbenom retro formáte.

samolepiaci album

Album som tvorila tematicky. Podľa ročných období, podľa sviatkov. Od chladných zimných dní, cez pučiacu jar, horúce leto a farebnú jeseň, ktorú milujem (asi preto má toto obdobie v mojom živote vždy najviac záberov) až po Vianoce. Nechýbali spomienky na dôležité udalosti. Roztriedila som si fotografie a pozakladala ich k stranám, aby som vedela, koľko sa mi ich tam zmestí a ako budem jednotlivé strany zdobiť.

samolepiaci album

ako funguje samolepiaci fotoalbum

Potom išlo všetko veľmi rýchlo a ľahko. Chce to len trochu kreativity. Niekde som odtrhla kúsok ozdobného papiera a podložila ním fotku,niekde som nalepila nálepku, niekde niečo nakreslila alebo napísala.

Áno, do albumu sa dá aj písať. Japoužívam Stabilo Point farebné perá. Spolu so štruktúrou papiera vyzerajú skvelo, podklad zvýraznilich farbu. A nie, nerozmazávali sa. Zaschli takmer okamžite. Fotky najradšej dopĺňam kvalitnými tematickými nálepkami a washi páskami. Veľmi rada fotky popisujem dátumom, slovami, ktoré chcem uchovať, príbehom, na ktorý nechcem, aby sa zabudlo.

ako funguje samolepiaci fotoalbum

Keď bola stránka hotová, stačilo jemne, kúsok po kúsku prilepiť späť priesvitnú fóliu tak, aby nezostali bublinky. Presne tým spôsobom, ako keď lepíte tapetu na stenu. A hotovo.

ako funguje samolepiaci fotoalbum

Som detailista a niekedy nie som som všetkým spokojná na prvýkrát. Preto mením, skúšam, snažím sa naplniť moju spokojnosť na maximum. A to je ďalšia skvelá vec, ktorú fotoalbum od Baky vie. Ak sami nejaká strana nezdala, jednoducho som znovu odlepila fóliu, premiestnila fotky, niečo doplnila. Bez toho, aby bolo vidieť nejaký zásah. So stranami viete neustále pracovať. Fotku vybrať, vložiť tam inú. Nelepíte ich tam, len jemne držia na stránkach kvôli lepkavému povrchu strany a fólii. V tom sú tieto albumy jednoducho výnimočné.

ako funguje samolepiaci fotoalbum

Takýmto spôsobom tam viete „prilepiť“ aj papier, no treba myslieť na to, že fólia tiež potrebuje nejaký priestor na to, aby na stránke držala. Preto je nevyhnutné nezaplniť stránky úplne, ale nechať aj kúsky samolepiacich častí, aby fólia urobila svoju funkciu...Keď som dotvorila poslednú stranu, prelistovala som si celý album a naplnil ma nesmierne skvelý pocit. V tú chvíľu som vedela, že sa tieto fotoalbumy stanú súčasťou našej rodiny, že každý rok si jeden objednám a  týmito čriepkami spomienok uzavriem predchádzajúci rok.

Tak ľahko sa mi s ním pracovalo. Nepotrebnosť lepidla alebo pásky mi ušetrilo toľko času. Fotoalbum nemusí byť len strohý, môže to byť krásna scrapbooková mozaika príbehov. Ak náhodou váhate nad kúpou a dostali sa k vám tieto moje riadky, úprimne vám Baky fotoalbumy odporúčam. Je to skvelá investícia hneď z niekoľkých dôvodov. Podporíte domáci lokálny výrobok a handmadetvorcu, ktorý vám s výrobkom nepredáva len produkt, ale aj seba – svoj čas a svoju lásku. Doma budete mať jedinečný album, ktorý je rozhodne iný ako tie, ktoré nájdete v obchodoch. Výber u Baky je široký, takže to môže byť naozaj osobný album. Album, ktorý už svojim obalom odzrkadľuje vás. Navyše si naň môžete dať vyšiť aj personalizovaný nápis či meno. Jeho samolepiaca funkcia je skvelá a verte mi, získa si vás.

A navyše, ak sa rozhodnete album robiť tak ako ja, urobíte aj niečo pre seba. V tomto hektickom rýchlom svete je takáto tvorba takmer ako meditácia. Zastanete, spomalíte, vypnete hlavu. Budete len vy a vaše spomienky na krásne okamihy.

Autor:
Nikola Kloková
Mojim životným mottom je výrok obľúbeného spisovateľa Tolstého - "Ak chceš byť šťastný, tak buď." Milujem knihy, dobrú rockovú hudbu, zvieratá, hľadanie pravdy, dobra a radosti obyčajných dní. Milujem krásne malé jedinečnosti a cez sociálne siete rada šírim túto radosť ďalej. Voľný čas trávim najradšej čítaním so svojou malou dcérou Natašou.

Komentáre (0)

Momentálne nie sú žiadne komentáre